At arbejde i kommunen i Addis

Dette indlæg handler kun om arbejde – så er I advaret, og kan frivilligt springe over;)

Jeg tog herned med kun en ganske lille anelse om, hvad jeg helt reelt skulle lave, mens jeg var hernede. Til mit første møde med kommunaldirektøren (beskrevet tidligere) fik jeg at vide, at jeg skulle lave et undervisnings forløb for deres ansatte omkring byudvikling, landskabsarkitektur og klimatilpasning. Det projekt har jeg arbejdet på de første uger, hvor jeg har prøvet at samle en masse materiale til præsentationer og forskellige opgaver. Det er rigtig svært at vide, hvor meget de forskellige ansatte forstår, når man snakker engelsk, og at dømme ud fra dem jeg allerede snakker med, så er det altså rimelig begrænset. Derfor fokuserer jeg rigtig meget på billeder og illustrationer, for visuelt at vise alt det jeg snakker om, og kun ganske lidt tekst. Det betyder også at præsentationerne tager super lang tid, fordi jeg skal finde billederne, og ofte skal jeg også finde en masse supplerende information, som skal være klar til præsentationerne. Det er et større arbejde, og jeg kommer hele tiden i tanke om nye ting, som jeg skal huske at have med.

Til sidst skal det hele munde ud i en landskabsarkitekts manual, som de kan bruge når jeg tager hjem igen. Gennem hele forløbet er der fokus på at præsentere et emne og derefter lade dem selv tænkte på, hvordan det kan integreres i et projektsite i Addis. En opgave som er rigtig vigtig da de fleste arbejdere hernede ikke virker til at tænke selvstændigt, men kun adlyder hvad deres overordnede fortæller. Det vil jeg gerne prøve at rykke lidt ved. En af præsentationerne handlede om, hvordan man kan bruge floder og havnearealer til rekreative aktiviteter. Efter præsentationen skal de så selv, på baggrund af den nye information, tænke på mulige løsninger for nogle af deres floder, og forhåbentlig få øjnene op for at kloakvand i floderne, altså ikke er særlig gennemtænkt på længere sigt!

Det var meningen, at jeg skulle på en ekskursion den første uge, rundt og se de forskellige steder, parker, pladser etc. i Addis Ababa, men det blev flyttet til ugen efter, og ugen  efter havde Tsegaye (som skulle tage mig med rundt) så fået nyt arbejde et andet sted i kommunen, uden at jeg fik noget at vide. Så jeg ventede på ham torsdag morgen, og da jeg så en time efter vi skulle mødes ringede for at høre, hvor han var, sagde han at en anden skulle tage mig med. Han skulle ringe, men det gjorde han aldrig, så jeg ringede til Tsegaye igen, hvor han sagde at det ikke var hans bord mere, så jeg måtte snakke med kommunal direktøren. Han er så mega svær at fange, selvom han har kontor lige inde ved siden af, at jeg ikke har fået fat i ham endnu (han har også været ude og rejse og jeg har været på det andet kontor den sidste uges tid).

Jeg har faktisk helt glemt det igen, men burde snart hive fat i dem på ny, da det er ved at være på tide at få en ordentlig introduktion til byens urbane og grønne områder!

 

Mine arbejdsopgaver i Construction Department

Efter 2 uger på kontoret fik jeg at vide af chefen, Yonas, fra Constrution Department (dem som tegner og designer alt der bliver bygget i byen, inkl. byrum, veje og parker), at de gerne ville have at jeg sidder hos dem 2-3 dage i ugen. Jeg var til møde hos Yonas, hvor han fortalte om de opgaver, som han gerne ville have mig til at hjælpe med:

 

 1. Første prioritet er et slumområde, som i regntiden bliver oversvømmet at en flod som løber igennem deres område. Her vil de gerne have designet flood-protection.

 2. Den anden opgave ligger i et condominium/boligblok-område, som Københavns Universitet (KU), blandt andet har været inde over, sammen med universitet hernede, hvor de har designet de grønne områder med klimatilpasning og regvandshåndtering. Her vil Yonas gerne have mig til at føre projektet ud i livet. Og han mente at jeg skulle gøre det, så jeg kunne nå at se det færdige resultat inden jeg tog hjem – det ligger lidt pres på!

 3. Tredje prioritet er en masterplan for et nyt bycenter, som de gerne vil have bygget. De har ikke haft nogen som helst landskabsarkitekter på projektet, og derfor mangler de input til byrum, grønne område, rekreativitet og meget mere som skal tænkes ind i projektet.

 4. Den sidste opgave som han også vil have mig til at assistere med, handler om regler og reguleringer inden for byudvilking. De har ikke særlig mange regelsæt, men de har et kontor som sidder og arbejder med disse regler, for at kunne samle et regelsæt for deres fremtidige byudvikling. Her vil de gerne have input til, hvilke regler, reguleringer og foranstaltninger man kunne skrive ind.

 

Endnu en svær opstart

Jeg startede på Yonas kontor i sidste uge, men i denne uge er vi endelig kommet ordentlig i gang. Det er lidt en langsom opstart og der er så mange skøre og forunderlige facetter ved at arbejde hos de lokale i kommunen. Det er virkelig en oplevelse!

Min første dag sad jeg og arbejde med kursus materialet, og først sidst på eftermiddagen holdte jeg et kort møde med Yonas (som er en meget travl herre). Han introducerede mig til en af mine nye kollegaer, Debela, (sociolog) som jeg skal arbejde sammen med og sad og fortalte en masse på engelsk til os – det virkede lidt til at mine nye kollegaer ikke rigtig fangede det hele, at dømme ud fra hans ansigtsudtryk, så er virkelig spændt på vores fremtidige kommunikation, når hans engelske ikke er særlig godt. Fredag morgen skulle vi så mødes, os to og en tredje kollega, Bewket (hydrolog), og tage til Arada sub-city, hvor vi skulle mødes med én der skulle vise os rundt i projektområdet.

Der var bestilt en bil som kørte os dertil, dog efter et par svinkeærinder, fordi hverken mine kollegaer eller chaufføren vidste, hvor det var. Da vi kom frem tullede vi op og ned af forskellige opgange (jeg fulgte bare efter), og det virkede ikke på nogen som helt måde, som om mine to kollegaer vidste hvor de gik hen af. Og her vil jeg så også gerne prøve at beskrive forholdende, men det er virkelig svært. Det lignede mest en baggård, med beskidte opgange, mørke lokaler, skidt, snavs og rod alle steder. Det med at tage billeder har jeg fået ballade for flere gange, så det er ikke bare liige til. Men ville ønske jeg kunne vise det. Konklusionen er at vi har virkelige gode kontorforhold i DK!!

Mine kollegaer fandt en fyr som måske vidste hvor manden vi skulle mødes med var, så tullede vi ud på gaden og over til et andet sted. Stadig uden held. Så stod vi ved vejen i måske 20-30 min, hvor de mest af tiden bare stod og kiggede. Jeg forstod ikke rigtig hvad der foregik, og fik bare at vide at vi lige ventede. Efter noget tid blev konklusionen at vi tog hjem, og sagde derfor farvel til de to andre herre som havde ventet med os.

Vi var hjemme på kontoret igen efter knap 2-3 timer uden at vi havde udrettet noget. Det var så den formiddag!

 

Første besøg i et slumkvarter

Mandag forsøgte vi os så endnu engang. VI fandt bilen, som denne gang havde en ekstra mand med, som sad på forsædet. Hans funktion fandt jeg aldrig ud af, hvad var(?). Vi kørte til et andet kontor denne gang, og fandt, efter et par enkelte Øhhh-hvor-skal-vi-hen-øjeblikke uden for bygningen, noget hurtigere frem til overhovedet for Arada sub-city, Johannes. Vi kørte så afsted (4 mennesker klemt ind på bagsædet) til det første site, som var et slum område. Til min store overraskelse var det lige på den anden side af vejen fra vores kontor. Hvorfor dælen kunne vi ikke bare mødes derovre i stedet for at bruge måske 30-60 min på: at finde bil, køre til Johannes' kontor, Øh-øjeblikke, vente på hans kontor og køre tilbage igen?? Effektiviteten er ikke den højeste, men det lagde jeg nu også ret hurtig mærke til hernede.

Slumkvarteret har store problemer med oversvømmelser, da de har en ”å” der løber igennem området, og som i regntiden stuver op og går over kanterne og oversvømmer nogle af de huse, som er tættest på kanalen. Problemerne er mange, og egentlig er det ikke kun et spørgsmål om kapacitet, men følgende problemer er der også:

 

 1. Hovedproblemet er at den såkaldte å kun har regnvand i sig i regntiden (april, juni-aug). Resten af tiden er det kun kloakvand fra det nærmeste hospital og boligområderne omkring.

 2. Der er ufattelig meget affald i åen, som clogger til på særlig kritiske steder og resultere i oversvømmelser

 3. Konstruktionerne er meget skrøbelige, både husene og kanterne på åen

 

Billede: Indløb af kloakvand til kvarteret under vejen

Problemet med kloakvand er et gennemgående problem i hele byen. Alle floderne flyder med kloakvand og selvom de har et okay effektivt system til at lede regnvand væk (via overjordiske kanaler), så bliver disse systemer også brugt til kloakvand, da der ikke er et separat kloaksystem under jorden. Det er ufatteligt ulækkert, og stanken er uudholdelig. Det er svært at forestille sig, og hver gang de fortalte mig ”det er ren kloakvand det dér” eller ”det leder vi bare ud i floden”, kunne jeg ikke lade vær med at smågrine af ren afmagt og frustration over hvordan hele deres system fungere og deres holdning dertil. Det er simpelthen så tragisk, uvirkeligt og sindssygt svært at forholde sig til, når man kommer fra et samfund som vores.

 Hvor dælen skal man starte, der er jo SÅ mange problemer??

 

På besøg i Gulele slumkvarter

Torsdag tog vi igen på tur til et område længere oppe i bjergene i Gulele Subcity. Her skulle vi se på tre kritiske udfordringer som slumområdet havde brug for hjælp til, og så blev vi også hevet ind i en lokal ”have” for at se på en dames store problemer med oversvømmelser. De fire udforinger var som følger: (Husk på at alle vandløb som jeg omtaler er fyldt med kloakvand!)

 

 1. En hjemmelavet bro, som i regntiden bliver oversvømmet, hvorefter det er umuligt for personerne på den anden side at krydse floden.

 2. Et å-forløb gennem området som i regntiden oversvømmer huset i bunden, der har forsøgt at bygge en dæmning af kompost og andre ting

 3. Et hus som er ved at falde ned i en kløft, fordi vandet i regntiden fjerner mere og mere jord under huset

  .

 4. En privat familie, hvis hus ligger lige ud til et lille vandløb og som altid bliver oversvømmet i regntiden. Rundt om deres hovedhus har de bygget en lille vold som holder vandet ude, men da jeg spurgte til den bygning som lå klods op af åen og som altid blev oversvømmet, fortalte hun at det var deres køkken og soveværelse. + de havde en køkkenhave som også lå lige ved siden af vandløbet.

 

Billede: Åen er lige bag vasketøjet og køkkenet er bag Bewket i den hvide skjorte.

Det er en helt vild og ret unik oplevelse at komme på tur med mine kollegaer, fordi jeg får mulighed for at komme helt ind i folks baghaver og hjem for at se hvordan situationen er. Jeg har jo mine kollegaer med, som sørger for at oversætte for alle de lokale, og der er mange som er meget interesseret i at komme hen og fortælle om alle deres problemer. Det er ikke hver dag (hvis overhovedet nogensinde) at der er et hvidt menneske i nabolaget.

Efter det første besøg fik jeg efterfølgende at vide af min chef, at mange i området troede at jeg var NGO'er (fordi jeg var hvid og rendte rundt med mit store kamera) og derfor var helt oppe og ringe fordi NGO=Penge.

Det andet sted  vi var, kom jeg også lidt i modvind da nogle af de lokale pludselig blev ret sure over at jeg tog billeder af kloakvand(!!!) som flød ud på vejarealet. Mine kollegaer sagde at jeg bare skulle gå videre  og specielt en af fyrene blev ved med at råbe op, så mine kollegaer sagde bare at jeg skulle gå ind i vores minibus mens de snakkede med ham. Da vi alle var kommet ind i bussen og på vej afsted, havde de fået fat på politiet, som kom hen til bilen og der var en masse snak (som jeg ikke forstod noget af, og ingen ville rigtig fortælle mig noget om det). Men bottom line var at vi jo var fra kommunen og derfor havde ret til det, så efter de havde vist deres kommune-ID, fik vi lov til at køre derfra.

Det er blandt andet én af grundende til at jeg ikke bare tager billeder. Det er ikke særlig velanset, og folk kan hurtig komme op i det røde felt over det. Derfor gør jeg det kun sammen med mine kollegaer, eller når jeg er på andre ture. Mens billeder i byen kun er med min mobil, hvis jeg diskret kan få mulighed for det!

 

Add comment


Security code
Refresh

Joomla templates by a4joomla