Livet i storbyens jungle og lidt i Oromia

Så ugerne flyver afsted og selvom jeg føler jeg lige er kommet herned, så har jeg snart været her halvdelen af min tid. Det er lidt underligt! Men er glad for at jeg har forlænget opholdet med to måneder, så jeg først er hjemme midt i juni – for der er stadig SÅ meget jeg skal nå!

 Dyr på kørebanen

Det har taget lang tid at komme ordentlig ind i systemet og finde ud af hvordan det hele fungerer. Det hjælper lidt mere på det nu, men der er stadig så mange ting som forundre mig og giver mig smil på læben, selvom jeg nok brude være vant til det. Et godt eksempel: Jeg er flyttet ud i et villakvarter væk fra byen i et pænt kvarter med store flotte huse, høj til himlen og med vagt ved indgangen til område. Alligevel kommer der ret mange husdyr forbi på vejen. Det er heste der tuller rundt for dem selv om aftenen når jeg kommer hjem, kæmpe gedeflokke med deres hyrde bag med kæppen holdt høj, eller kører der går rundt for dem selv, og hvor man pludselig hører et højt ”muuuuuu”, som om den stod lige uden for døren.

Dyrene er helt almindelig genstande i byens hektiske liv på samme niveau som busser og andre genstande på vejen, så man vender sig til at kører uden om, hvis et æsel kommer løbende i modsatte kørebane eller sænke farten, når en store gedeflok beslutter at krydse vejen lige foran éns bil.

Husdyr er ikke de eneste som jeg har stiftet bekendtskab med hernede, og især fordi jeg nu er flyttet ud af byen og ud i Oromia regionen, så er vi flere gange støt på hyæner på vores vej hjem fra byen. Første gang jeg så én, var jeg helt oppe og kører fordi jeg på ingen måde havde forventet det inde i byen. Men efterfølgende har vi set dem flere gange, sidst en flok på 4-5 styks som krydsede vejen lige foran os. Og jo de lignede jo meget godt Shenzi, Banzai og Ib, men var blot meget større end jeg troede. Ikke nogen jeg har lyst til at møde en mørk aften!

Elektricitet – tjo nogen gange..

Power cut-off er hverdag hernede, og man burde vel blive vant til det.. Meeeen det bliver man sq ikke rigtig! Når vi kører hjem om aftenen er der tit, hvis ikke hver dag, store byområder som er mørklagt fordi gadelamperne og generelt bare alt elektricitet er gået ud. Det er mørkt nok i forvejen, men når gadebelysningen er væk, så er det virkelig svært at se folk der færdes på gaden (som decideret PÅ vejen) og dem er der mange af!

Strømmanglen skylder så vidt jeg har fået at vide 1) at regeringen sælger en stor del af deres hydropower til nabolandene, fordi de sjovt nok betaler mere end lokalbefolkningen, så det er en bedre forretning for regeringen. Så skide værre med at deres egen befolkning ikke har el, så længe de tjener lidt til statskassen. 2) Så har de lige bygget en stor letbanen, som åbenbart tager en del af strømforsyningen i det pågældende byområder, og derved efterlader disse områder mørklagte eller delvis mørklagte ganske ofte.

Derhjemme sker det også at man vågner op til ingen elektricitet, og så er det bare skide træls når ens computer er afladet, så man ikke kan arbejde! Derfor bestræber jeg mig virkelig på at bruge kabel hele tiden og hvis jeg tager lidt af strømmen, så huske at lade op igen! I mit gamle værelse skete det oftere og derfor har jeg købt mig en lille lampe der kører på solenergi. Men en af de sidste aftener på værelset havde lampen afladet og min computer havde kun ganske lidt strøm, da elektriciteten gik kl 18.30. Lampen virkede ikke og computeren gik ud efter 20 min. Dér sad jeg så i mørket og ventede på at der kom strøm på igen. Jeg endte med at lægge mig til at sove kl 21.30, hvor strømmen stadig ikke var kommet tilbage. Dét var virkelig deprimerende!

Forleden dag på arbejdet gik strømmen også i hele bygningen, og det sker ellers kun sjældent. Jeg sad og arbejdede da jeg pludselig hørte en mærkelig brummen udenfor, og da den blev ved og jeg kunne høre en masse som råbte, kiggede jeg ud af vinduet. Dér nede på gaden var en af el-masterne simplethen brudt ud i en ret stor stor brand. Flammerne flakkede på livet løs og mens jeg stod der og overvejede om jeg skulle komme ud af bygningen stoppede det hele brat, da en ledning ind til vores bygning var brændt over og faldt til jorden. Strømmen var hermed afbrudt, selvom ingen rigtig tog sig notits af det. Sekretæren og hendes veninde sad stadig bag computeren, så spurgte om de ikke også havde mistet elektriciteten. Jo jo, det havde hele bygningen. Men alligevel lod fok sig ikke mærke, og da alle har stationære computere var der ingen der havde mulighed for at arbejde mere. De blev dog på deres pladser eller hang ud på gangen. Da strømmen på min bærbar løb tør, smuttede jeg dog ind mod byen – gad ikke sidde og vente på ingen ting. Endnu et eksempel på deres yderst ineffektive arbejdsgange hernede!

Oha (=vand!)

Selvom jeg nu er flyttet til et bedre nabolag, så er der stadig problemer med både vand og strøm. Når vandtankene næsten er tømt og der ikke kommer andet et par dråber ud af bruseren så er det tid til at ringe efter vand-manden. Han kommer så med et hest med en lille vogn bag på og med en masse dunke med vand, som han så skal slæbe om bag huset til tankene. Vandet bliver opvarmet i dunke på badeværelserne, og i køkkenet er det kun kold vand, så der skal jeg koge vandet når der skal vaskes op.

Så selvom omgivelserne er blevet super lækre, så er der stadig visse mangler, som man jo lærer at leve med. Der er heller ingen internet i det område jeg bor, og der er vist heller ingen planer om at trække et kabel, så det kan befolkningen se langt efter. I stedet bruger jeg ret mange timer på et kendt hotel inde i byen ”Jupiter” som har gratis wifi – og jeg er bestemt ikke alene. Da det er et af de få steder med wifi sidder jeg som regel blandt en mange andre folk der også alle sidder med hoved begravet i deres laptops.

Add comment


Security code
Refresh

Joomla templates by a4joomla