Etiopien - hvilket land?

Inden jeg begyndte at overveje muligheden for at komme til Etiopien, kendte jeg stort set ikke noget til landet. Det tænker jeg måske er gældende for andre end mig, så der for har jeg lavet lidt fakta om det store land på Afrikas Horn. 

 

Lidt fun facts til at starte ud med

* Etiopien har 13 måneder i deres kalender, så mens vi har år 2015 i resten af verden, så rejser jeg tilbage i tiden til år 2008, så snart jeg lander i Addis Ababa – er jeg mon så kun 21 år igen?

* Etiopiens dagsrytme og timetal går ud fra hvornår solen står op, som er kl 6 (året rundt). Så derfor er kl. 6 om morgen (DK) kl. 12/00 og kl. 12 (middag) er kl. 6 i Etiopien.

* De første tegn på menneskeheden er blev fundet i Etiopien. Det var her vores forgængere for første gang i verdenshistorien begynde at rejse sig op på to fødder og derved blev til Homo erectus, som senere spredte sig til resten af verden og udviklede sig til Homo sapiens.

* Det var etiopiske nomader der i det 10. århundrede opdagede effekten af kaffe-bærrene, som senere blev udviklet til den kaffe vi kender i dag.

* Tavlen med de ti bud siges at være godt bevaret i en kirke i Etiopien, dog har kun én person (vagten) adgang hertil, for at holde det så beskyttet som muligt, så hvem kan sige om det er sandt? 

* Etiopien er ét af de to lande i verden, som aldrig har været under kolonisering – det andet land er Rusland. 

 

Hungersnød

Etiopien kom for alvor på verdenskortet i midt 80’er, da landet blev ramt af verdens måske største sultkatastrofe nogensinde – dette fik blandt andet fokus i Vesten pga. Band Aids ”Do they know it’s Christmas”. Her blev 8 millioner mennesker ofre for tørken, og mere end 1 million mennesker måtte lade livet.  

Der er sket meget i de sidste 30 år, og landet har gjort nogle imponerende fremskridt på FNs udviklings-index, der tager højde for forskellige faktorer og fortæller noget om udviklingen af landets velfærd. Til trods for fremgangen i landets udvikling, så er landet stadig et af verdens fattigste. Det skyldes at omkring 80 % af befolkningen lever af landbruget og derfor er ufattelig skrøbelig over for ændringer i klimaet, hvilket betyder at der stadig er over 10 mio. etiopiere der hvert år er afhængig af nødhjælp op til høsten.

 

Sammenligning mellem Etiopien og Danmark

(Danmarks tal står i parentesen)

Indbyggere: Næsten 100 mio. (5,6 mio.) 

Placering på FN’s Human Development Index (2014): nr. 173 ud 187 lande (10 ud af 187)

Areal: 1,12 mio. m2 (43.000 m2)

Co2 udledning pr. borger (2005): 1 ton (11,5 ton)

Fodaftryk (planeter der skal bruges til at dække vores forbrug): 0,5 planet (2,4 planeter)

Forventet levetid: 62,2 år (80 år)

Andel af befolkningen, der bor i et byområde (2005): 16 % (86 %)

Adgang til en forbedret vandkilde (2005): 22 % (100 %)

Adgang til internet: 1,9 % (100 %) 

Big Mac index: ingen McD (top 4 i verden/ 4,49 $)

 

Sikkerheden og terror

Sikkerheden i Etiopien er lidt usikker, i hvert fald når man kigger på udenrigsministeriets hjemmeside, som skriver følgende:

Der er risiko for terrorhandlinger i landet. I de seneste år har der været flere bombeeksplosioner i Addis Ababa, som har kostet menneskeliv. Angrebene har dog været af mindre omfang og har primært forrettet materiel skade… Rejsende bør udvise stor agtpågivenhed ved ophold i Etiopien, herunder på offentlige steder som hoteller, restauranter, supermarkeder og shopping-centre, ligesom man bør undgå større offentlige forsamlinger.

Rejser til alle Etiopiens grænseområder frarådes på grund af rebelaktiviteter, risiko for bortførelser, grænsestridigheder, kriminalitet og miner. I visse grænseområder kræves politieskorte og indrejsetilladelse fra myndighederne.”

Derudover frafråder Udenrigsministeriet alle rejser til Danakil i Afar-regionen, Gambella-regionen samt Somali-regionen, blandt andet på grund af risiko for terrorangreb og bortførelser af vesterlændinge - så det er ikke lige dér rejsen går hen efter de fire måneder med arbejde..

 

Religion og højtider

Befolkning i Etiopien er i overvejende grad kristne, hvoraf de fleste er ortodokse (45% af befolkningen) og resten er katolikker eller protestanter. Tilsammen udgøre de næsten 2/3 af befolkningen, mens 1/3 er af muslimsk tro. Faktisk siges det, at Etiopien som det første land i verden i det 4. århundrede, indførte kristendommen som statsreligion.

De har adopterede flere elementer fra den gamle jødedom, som gør at de blandt andet faster op til påske (som vi jo også gjorde i gammel tid). På grund af deres kalendersystem og anderledes verdensopfattelse er højtider som jul og nytår også forskudt. Julen bliver fejret 7. januar, mens den 11. september i Etiopien står som en festdag, hvor de fejre nytårets kommen.   

 

 

Add comment


Security code
Refresh

Joomla templates by a4joomla