Speciale i Landskabsarkitektur

"I en snæver dal toner sig et overtal af flotte store bøge- og grantræer op, som bugter sig i takt med dalens udformning. De er spredt i ”tilfældige” mønstre på de stejle bakkeskråninger og mellem dem i bakkernes lavpunkt risler små bække frem, som har gravet sig ind i jorden og blotlagt flotte sten og den blågrå ”juledekorations”-ler, som pryder siderne på vandløbet.

 Nogle stammer ligger væltet hen over bækkene, som gør det muligt at gå eller hive sig over på den anden side uden af få våde fødder. I bunden af dalen mødes de små bække i en bred å, som snor sig gennem landskabet med stor styrke og former bagkanten af folks haver. Hejren står i kanten af åen og gør sig klar til at hapse nogle af de små fisk, som giver sig til kende ved at springe op og ned i åens strøm. Et hav af vilde planter, blomster, buske og træer dækker åbredden mod den anden side og sørger for at mindske erosionerne under kraftige regnskyl , som kan fylde åens volume helt op. Under det ene træ tæt ved åen ligger masser af udhullede hasselnødder, som indikerer, at et egern holder til i det gamle pæretræ, der tidligere var spættens foretrukkede sted. Egernet har den bedste udsigt i hele haven , hvor den kan se ud over bistaderne, køkkenhaven , hønsegården , fuglekasserne og den store sø længere oppe i haven , som emmer af liv. Søen er nok lavet af mennesket, men naturen har taget over, for koikarperne er begyndt at yngle, haletusserne er blevet til et hav af frøer, som har deres helt eget orkester om foråret, mens både ænder, guldsmede og salamandere giver en stemning af liv året rundt. Efter et par trin op af trappen bag søe, åbner sig endnu en ny verden , da et kæmpe drivhus byder indenfor til friske figner, lækre vindruer, diverse tomater, agurker, græskar og peberfrugter. Derudover findes der eksotiske oliventræer, et utal af fantastiske blomster, store som små, ferskentræer og de største og sødeste brombær på hele egnen . I vindueskarmen står en lille kasse, hvor der kommer sjove lyde fra. Et kig derned, og man er ikke i tvivl . En lille muserede med fire bitte små mus uden mor vidner om, at dette ikke blot er et hjem for mennesket, men naturen bliver taget ind og ”nurset ” for. Når ungerne er store nok til at klare sig selv, bliver de sat ud i skoven på den anden side af vejen , og kan takket være familiens omsorg få et godt liv i nogle af de mest fantastiske omgivelser i Danmark."

 

Dette er forordene til specialet, som handler om hvordan man kan tænke regnvandshåndtering og biodiversitet sammen i en højere helhed, samtidig med at man kan tænke løsningerne ind på en skole, hvor den nye skolereform kan få glæde af de nye tiltag til undervisning og leg.

 
Læs specialet her.
 

 

Add comment


Security code
Refresh

Joomla templates by a4joomla